Prevelika količina badema! Saznajte ako jeli previše

Ako uđete u moju kuhinju, naći ćete mnogo proizvoda od badema: bademovo mlijeko, bademovo maslac, bademovo brašno, badem jogurt i sirovi bademi (oboje puni i slivered). A budući da je badem zamijenio toliko puno drugih sastojaka u životu, to je najčešće ono što jedem najčešće – mislim dva ili tri puta dnevno.

bademi

Sada sve prestaje.

Upravo sam razgovarao s osnivačem Foodtrainers i registriranom dijetetičarom Laurenom Slaytonom, a potvrdila je da moja zdrava opsesija možda i nije toliko zdrava.

Ispalo je limenka jesti previše badema. Nije bitno jesu li one pune ili korištene kao zamjena kao što su bademovo brašno ili bademovo mlijeko. Prekomjerna potrošnja bilo koje vrste hrane, čak i zdravih orašastih plodova, može neutralizirati vaše zdravlje ili napore za gubitak težine. A kada se upotrebljavaju kao zamjenske, mogu sadržavati i više kalorija.

“Svi bademi proizvodi, osim badedinog mlijeka, gusti su”, kaže Slayton, “tako da pekarski proizvodi od badema mogu ponekad biti kaloričniji od njihovih redovitih kolega.”

I dok kaže da je hrana pečena bademom ili zamjenskim uljem poput kokosa nutricionistički superiornija od, recimo, kolač od pšeničnog brašna, ne daje nam slobodu da ih preživi.

“Kokosovo i bademi su masti”, kaže ona. I previše masti može dovesti do povećanja težine, čak i ako je zdrava.

Zato je najbolji pristup ravnoteži.

“Vjerujem da su dobre masti tako važne za zdrav um i tijelo, ali kada je u pitanju gubitak težine, svakako je možete pretjerati”, kaže nutricionist Jessica Sepel. Njezin je prijedlog da “držite jedan mali dio masti za svaki obrok”. Na primjer, imate 1/4 šalice orašastih plodova, jednu žlicu maslaca oraha ili jednu žlicu maslinovog ulja, dok Slayton kaže da ograničava orasima jednom dnevno ako ste na dijeti.

“Svaki put kada pretjeramo nešto, vjerojatno ćemo poduzeti nešto drugo”, kaže ona. “Kad predlažem klijentu da smanji žitarice jedan obrok dnevno, povrće i proteini rastu.”

Da ne spominjem, dijeta bogata samo jednim sastojkom ima tendenciju da se dosadno, tako da sam uzbuđen da proširim svoju ponudu hrane – kako u okusu tako iu hranjivim tvarima. Iako ću još uvijek držati mali paket sirovih badema u mojoj torbi kao povremeni poslijepodnevni snack.

Koju hranu možete prejedati? Koristite li zdrave zamjenske hrane?