U vezi, koliko je borba previše?

Kada ste u vezi, to je prilično jamstvo da ćete se u nekom trenutku boriti sa svojim partnerom – to je samo život. Ali kada se nađete kako se svađate više nego obično, prirodno je čuditi se: “Koliko se borba previše?” I “Jesmo li totalno pijan?”

Prije nego što se osudite i mislite da je vaš odnos osuđen jer ste prošli tjedan imali dvije borbe, znajte ovo: licencirani klinički psiholog Joseph Cilona sa sjedištem u Manhattanu, Psy.D., kaže da je sasvim normalno imati argumente i nesuglasice sa svojim partnerom. Međutim, kaže on, neki parovi samo tvrde više od drugih. “Ne postoji ispravna formula kada je riječ o učestalosti sukoba i nema ispravnog načina kretanja sukoba koji je pogodan za sve parove”, kaže on.

Zapravo, licencirani klinički psiholog Ramani Durvasula, dr. Sc Trebam li ostati ili trebam otići?, kaže da je dobro razgovarati malo. “Borba znači da vam je stalo do odnosa”, kaže ona. “Kada se borba potpuno odmakne, ponekad se jedan ili oba ljudi odjavljuju.”

Iako se svakome nikada ne zabavljaju, ako se cijelo vrijeme borite, licencirani brak i obiteljski terapeut David Klow, vlasnik Skylight savjetovališta u Chicagu, kaže da je zaista važno zapitati se koliko dobro čine vi i vaš partner. Znači, jesu li vam dvojica u stanju riješiti borbe ili imate problema s odgodom koji svaki put ostavljate da biste zadržali mir? “Parovi koji su u stanju sukobljavati sukob, završavaju s produktivnim borbama, što dovodi do veće intimnosti”, kaže on.

Kvaliteta je ključna kada se raspravlja, kaže Durvasula. Ako se možete obratiti na poštovanje – pomoću izraza poput “Osjećam se jako ljut” ili “Osjećam se kao da me ne čujemo” i izbjegavajući napade na karakteru – u dobrom ste položaju. Ako se osobno počnete napadati (mislite: pozivanje imena, kritiziranje jezgre tko je netko ili kako izgledaju), nije zdravo za vaš odnos.

Cilona kaže da postoji nekoliko drugih znakova da borbe u vašem odnosu nisu zdravi: podizanje prošlosti (zdravi argumenti se usredotočuju na aktualno pitanje), istodobno se boreći protiv bez rezolucije ili kompromisa i osjećaj uzrujanosti o činjenici da se cijelo vrijeme boriš. “To je vrlo različito od toga da se uznemiruje o svemu što uzrokuje ili pokreće sukob”, objašnjava on. “Ako čak i jedan član par ima osjećaje uzrujanosti, nezadovoljstva, nelagode, straha ili bilo kakvih drugih značajnih negativnih osjećaja koji se odnose na prirodu, učestalost ili intenzitet samog sukoba, to je nešto što treba riješiti”.

Ako ste rani u vezi i borite se, to nije veliki znak, kaže Klow, ali to ne znači da ste osuđeni dok god argumenti nisu fizički, emocionalno ili psihički nasilni. “Parovi koji se mogu boriti pravedno i sigurno, čak i ako se to odvija rano u vezi, imaju bolje šanse od parova koji postaju nasilan”, kaže.

Ako smatrate da se mnogo raspravljate, to vam smeta, i vas dvoje ne može vam se činiti ispravno, možda je vrijeme da se vidi stručnjak za pomoć. “Često čisti par očiju može vam pomoći da vidite gdje su vaše komunikacijske uzorke u krivu”, kaže Durvasula. “Kad radim s parom, jasno je za pet sekundi.”

Ali ako tvrdite tu i tamo, a vi se osjećate kao da uglavnom rješavate probleme kada se borite, nemojte se rugati. “Ne dopustite da vas argumenti zastraše”, kaže Durvasula. “Samo obratite pozornost na kvalitetu njih.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 3