Je li ovaj All-Natural Lube dobra ideja?

FOTO: Stocksy

Možda ste čuli da se Gwyneth Paltrow kune prirodnim oblicima lubrikanta, poput maslinovog ulja i aloe vere. Možda ste ga i odmah odbili kao čudno. No, stručnjaci kažu da postoji jedna prirodna lubrikanta koja se zapravo vrijedi promatrati: kokosovo ulje.

“Preporučila sam cijelo vrijeme maslinovo ulje bolesnicima kao prirodnim lubrikantima, ali sada preporučujem kokosovo ulje”, kaže Nancy Herta, dr.sc., ob-gyn na Michigan State University. “Ako ga upotrijebite kao seksualno mazivo, mnogo je bolje.”

Seksolozi Emily Morse, D.H.S., domaćin podcast-a “Sex With Emily”, slaže se da je to dobra, prirodna alternativa silikonskim ili vodenim premazima. “Kokosovo ulje je antibakterijsko, antifungalno i vrlo hidratantno”, kaže ona. “Bez ikakvih dodanih kemikalija ili toksina, čini se da je to idealan izbor za žene s alergijama ili osjetljivu kožu” (studija 2013. u Časopis za ljekovitu hranu utvrdili da djevica i ekstra djevičansko kokosovo ulje imaju antibakterijska svojstva.)

Zvuči sjajno, zar ne? Nažalost, nije savršeno u odjelu za podmazivanje. Budući da je kokosovo ulje antibakterijsko i antifungalno, postoji šansa da bi moglo poremetiti prirodnu pH ravnotežu vaše vagine i uzrokovati kvasac infekciju ako ste skloni njima, kaže Morse. I, jer je ulja na bazi ulja, nije sigurna za uporabu sa kondomima. (Ako ste zabrinuti za stvari poput parabena u vašem podmazju i želite probati opcije za nežive prehrane, tamo ima puno prirodnih proizvoda poput SKYN-ovog prirodnog osjećaja koji sadrži aloe vere i vitamin E te je siguran za osjetljive koža.)

Kao i bilo što, ako isprobate kokosovo ulje i imate reakciju, prestanite ga koristiti odmah. Ali, ako niste skloni infekcijama kvasca i želite probati nešto prirodno, kokosovo ulje može biti put za izlazak. Vaš će partner također cijeniti jer, ističe Herta, “ima okus lijepog”.

Ne propustite: može li ginekolog prepoznati ako ste imali seks? I odgovore na druga pitanja o seksu

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 60 = 65