7 jednostavnih koraka da postanete savjesniji na poslu

Možda si samo sramežljiva. Ili možda ideja da kažem vašem šefu da je vaš broj sve u krivu čini da se želite sklupčati u kugli ispod svog stola i nikada ne izaći. Nije lako biti uporan na poslu – čak i kad vas boli da ostane miran.

No, ima toliko karijere da bi bili sigurni u uredu, od sposobnosti uspješnog pregovaranja o uvjetima vaše podizanja na povjerenje da se podigne do suradnika kopija. Drugim riječima, “nije opcionalno biti više pohranjen na poslu – to je nešto što morate ući ako želiš napredovati u svojoj karijeri”, kaže stručnjak za vježbu Monstrije Vicki Salemi. “Budući da niste sigurni, možete ostati zaglavljeni u bezazlenom poslu bez ikakvog povećanja plaća na vidiku, s stagnacijom, a ne razvijati skup vještina koji je neophodan da biste unaprijedili vašu karijeru”.

Naravno, da je tvrdnja je lakše reći nego učiniti. Ali, kako kaže Salemi, “ne možete se osloniti na svog šefa – ili šefa vašeg šefa ili vašeg kolege – da to učinite za vas. Jedina osoba koja može učinkovito potaknuti vašu asertivnost jest vi.” Nije lako, ali s tim sedam bebenih koraka koje pružaju naši stručnjaci, možete to učiniti.

1. Budite sigurniji izvan ureda. Ako imate problema s navođenjem sastanka, možete se također boriti za, recimo, odabrati restoran za djevojke iz večeri. Zato naučite govoriti kada biste radije radili meksičku, a ne talijansku – ili kada budete tamo, recite konobaru da vam je naplaćivao za tri margarita umjesto onima koje ste zapravo imali. “No sjetite se”, kaže Salemi, “budući da je uporan ne znači vikati nekome. Jednostavno govorite svoj um i što je najvažnije, držite se za sebe, čak i ako je to samo upitna stavka od 5 $.” A kad se vratite u ured, možda ćete se lako naći i za sebe.

2. Zapišite svoje misli. Imat ćete manje šanse zamrzavati se sa strahom na tom sastanku – ili čak i jedan-na-jedan s vašim super-iritantnim kolegom – ako ste najprije napisali plan igre, kaže Stacia Pierce, nagrađivani život trener. “Stavljanje vaših misli i planova na papir dat će vam priliku da procijeni vaš sljedeći potez”, kaže ona. “To bi također moglo povećati vaše samopouzdanje, jer ste svjesni onoga što planirate govoriti i raditi.”

3. Imajte na umu svoj jezik. To su najsretnije riječi – mislim: um, kao, znate, ah – to može ozbiljno zaustaviti vaš rast asertivnosti. “Ove riječi samo diskreditiraju vašu autoritet”, kaže Jill Jacinto, tisućljetni stručnjak za karijeru i suradnički direktor komunikacija za WORKS, koji dodaje da bismo trebali raditi da ih udarimo sa našeg rječnika na radnom mjestu, ako se ikada nadamo da ćemo postati više uporan u uredu. “Riječi koje koristite pomažu u postavljanju tonske karijere”, kaže ona. (Pro savjet: dodatak za e-poštu samo ne žalim će skenirati vaše e-poruke za te riječi i ukloniti ih.)

4. Nagradite se. Osvjedočenje može biti teško. Dakle, kad uspijete govoriti za sebe, motivirati se da to učinite ponovno, nagrađujući se sada, kaže Salemi. “Možda ste već prije sjedili u tišini na sastancima razmišljate o velikim zingerovim povratcima u vašoj glavi, a sada ih zapravo vokališ”, opisuje. “Posebno se reci što je to bio veliki posao i dajte sebi liječenje, bilo da je to gurmanska šalica kave ili 10 minuta šetnje vani da biste dobili svjež zrak”.

5. Postavite granice. Ako ne možete izgovoriti glasno, razmislite o tihi način. Kako? Postavljanjem granica za sebe, piše Pierce. Na primjer, možete postaviti granicu koju nećete doći do pomoći kolege dok ne završite svoj posao. Ili možda ćete zauzeti svoje ručak za ručak, a ne balansirati zdjelu salate u jednoj ruci dok odgovorite na e-poštu posla. Na taj način, ti se uzimaš stajati bez ikakve potrebe da to kažete.

6. Sjednite ravno. Zamah u vašem stolcu šalje poruku – a ne onu koju šelite poslati ako pokušavate biti sigurniji na poslu. “Stajalište i govor tijela prenose neverbalno ovlasti kada se nalazite u sobi sa svojim suradnicima – ili čak ih samo prolazite u predvorju”, kaže Jacinto. “Dakle, ne zaboravite uvijek imati ramena natrag, sjednite ravno i nagnite se tijekom sastanaka. Nemojte prekrižiti ruke tijekom sastanaka, nagnuti ili naginjati glavu.” Zašto? Jer, kako kaže Jacinto, “to su sve pokazatelji koji bolešću vašeg asertivnog stava”.

7. Razmislite o tome što će se dogoditi ako niste sigurni. Pridržavanje sebe može biti zastrašujuće kada se samo usredotočite na ono što bi se moglo dogoditi ako govorite up-moj šef će se ljutiti, ili moj će se suradnik ogovarati o meni, možete se zapitati. Ali prije nego što se vratite, trebali biste također “uzeti u obzir nedostatak neuspjeha”, kaže Karen Elizaga, izvršni trener i autor Pronađite svoje slatko mjesto. “Što će se dogoditi ako se ne oslanjate na sebe – i kao rezultat toga, zašto je apsolutno kritično da to učinite? Poznavajući negativni ishod može vas motivirati da radite suprotno.”