Može li suho šampon stvarno uzrokovati ćelavost?

Izum suhog šampona prilično je promijenio igru ​​za svakoga s kosom i naklonost za udaranje gumba za odgodu. Međutim, došlo je do nekih negativnih pritisaka oko našeg omiljenog čudotvornog radnika masnih kose, rekavši kako to radi mnogo više zla nego dobro svaki put kad smo spritzirali naše korijene.

Jedna žena nedavno je podijelila a zastrašujući Facebook post pripisuje joj teške ćelav zakrpe (dijagnosticiran kao triangularna alopecija, vidi sliku njezine kose ovdje) na njenu upotrebu suhog šampona. Žena, Nicole Baxter iz Ujedinjenog Kraljevstva, navela je da je uzrokovala gubitak kose i neugodan lom na glavi, što je dovelo do traženja medicinskog tretmana za njeno stanje. “Imao sam crvene čireve i blistere po glavi i strašnom gorućom senzaciju po glavi”, rekao je Baxter. Nakon što je dermatolog predložio da prestane koristiti suho šampon, Baxter je vidio neposredno poboljšanje glave, što je navelo da vjeruje da je pronašla krivca.

FOTO: Leibowitz Slike

Jao! Sada je pitanje koje se svi oko interneta pitaju je, što to znači za nas ostale čija je kosa više suha šampona od stvarne kose većinu vremena? Da bismo došli do dna panike, napravili smo kopanje kako bismo potvrdili je li ovaj incident samo nesretna slučajnost ili ako postoji više od balding rizika – samo pisanje koje nam daje zimice povezane sa suhim šamponom nego što bismo htjeli priznati. Dobre vijesti? Iako je slučaj Baxtera prilično najgora noćna mora svakog suha korisnika šampona, to nije znak da morate gurati suhi šampon, stat. Ispod, troje stručnjaka promišljaju o tome što ste vi treba brinuti se kada je riječ o produljenoj upotrebi suhih šampona.

Mišljenje Trichologista: Trichologist (tj. Kosa i vlasište) u Philip Kingsleyu, Anabel Kingsley je bio prvi koji nam je dao uvid u ove nečuvene opasnosti suhog šampona. “Uočljiva lomova kose može se dogoditi ako netko grubo radi suhi šampon kroz kosu na dosljedan način”, objašnjava Kingsley. “To se može osobito primjetiti oko hramova i prednje stijenke gdje su pramenovi slabiji, a skalp se više trlja i riskira da se kosa izvadi iz svojih folikula.” Iako se ovo može činiti očiglednim, to je definitivno kontrolirani faktor. Također, prema Kingsleyju, neprestano zamjenjujući “pravi šampon” sa suhim šamponom može stvoriti nezdravu kožu, što može dovesti do iritacije ako se koristi više od dva dana za redom: “Baš kao i ostatak tijela, skalp treba Ako ostavite više od tri dana između ispiranja, vaše vlasište može biti svrbežno i prljavo, a poznato je da se pahuljice pogoršavaju uklanjanje kose kod pojedinaca. ” (Ako vam to zvuči poput vas, imamo savjete za pomoć.)

Mišljenje frizera: Ne iznenađujuće, hairstylist Edward Tricomi iz Warren-Tricomi Salona u New Yorku slaže: “Mnoge žene koriste suhe šampone kao svakodnevni alat za kosu, iako je to nešto što ne bi trebalo ovisiti”. Iako je važno napomenuti da Tricomi nije vidio ovu vrstu suhog šampona uzrokovan gubitkom kose prvi put, on vjeruje da ljudi moraju biti oprezni o tome što oni primjenjuju na njihovu kosu. “Budući da morate prskati proizvod izravno na vlasište, morate paziti na učestalost korištenja.”

Mišljenje dermatologa: Osim pahuljica i snažnog trljanja, Marnie Nussbaum, M.D., certifikat dermatologa i glavni medicinski ambasador za Sebamed, kaže da sastojci u suhom šamponu mogu biti oštri na vašem tijelu, što dovodi i do povećanja prolijevanja. “Suhe šampone obično su izrađene od oštrih kemikalija i materijala poput kukuruznog škroba i mineralnih prašaka koji uzrokuju nakupljanje”, objašnjava dr. Nussbaum. “Što više gradite proizvod ponavljanim ili teške aplikacije, to više teži na folikulima dlake, slabi ih, pa čak i prekida tipični ciklus rasta folikula dlake”. Dakle, ne samo da suhe suhe šampone oslabljuju kosu, dr. Nussbaum kaže da može isušiti kosu, uzrokujući da se dlake mogu držati zajedno i učiniti li vam više od onoga što biste inače normalno koristili. Jednom kada je kosa povezana proizvodom, ona će proliti sve dlake koje su vezane za onu koja pada, zbog čega ćete izgubiti dvije ili tri više dlake svaki put kad se jedna loza ispadne.

Naša konačna presuda: Nemojte bacati svoj suhi šampon još upravo sada. Ako se pravilno koristi (samo nekoliko puta tjedno), uopće ne bi trebalo biti nikakvih vidljivih problema. Međutim, dogovorite sastanak s vašim derm ASAP ako primijetite gubitak kose. Ono što je najvažnije, nemojte dopustiti da kosa dostigne 90 posto suhog šampona do petka. Neka vaše lijen samostalan iz kreveta rano i hop u tuš kako bi sebi dobar piling za vlasište. Vaša kosa – i vaša cimerica koja je zaradila svu kosu koju ostavite u odvodnom kanalu – u konačnici će vam zahvaliti.

PS: Ako vam je potreban brz kamp za podizanje kako biste pronašli svoj savršeni suhi šampon, [pogledajte naš vodič] (/ priča / kako-da-najbolje-suho-šampon za kosu) kako bi vam pomogao ubrzati.